Hartcoherentie bij kinderen en jongeren
Voor meer rust en grip op emoties

Aangeboden door Qwestor educatief

 

Kinderen en jongeren kunnen hartcoherentie (ademtechniek) leren wat hun preventief en in emotioneel uitdagende situaties een houvast kan bieden. Het vergroot de lichamelijke én emotionele veerkracht zodat er meer rust ontstaat. Stap voor stap worden kinderen spelenderwijs hierin begeleid door de eigen leerkracht. Meer weten? Lees snel verder!
Iedere emotie wordt gereflecteerd in je hartritme; je zou kunnen zeggen dat je hart een ‘spiegel’ is waar het gaat om je emotionele toestand. Je kunt je hartritme trainen waardoor je je emotionele toestand kunt beïnvloeden zodat je ‘hartcoherent’ kunt worden, wat helpt bij stress en spanning.

Wat is hartcoherentie?
Bij hartcoherentie is niet de hoogte van de hartslag van belang, maar de tijdsintervallen tussen iedere hartslag. Wanneer er sprake is van balans, ofwel coherentie, zijn deze tijdsintervallen namelijk niet gelijk. Bij elke inademing verhoogt onze hartslag en stimuleren wij onze sympathicus (activatie) en bij elke uitademing verlaagt onze hartslag en stimuleren wij onze parasympathicus (rustsysteem). Dit noemen we hartritmevariabiliteit en kun je meten op een computer (biofeedbackapparatuur met oorsensor).
Je werkt aan een goede balans tussen activiteit en rust zodat je in homeostase komt (‘alle processen zijn in evenwicht en werken optimaal samen in ons lichaam).
Hoe leren kinderen grip te hebben op hun emoties?

In de training leer je als leerkracht hoe je, stap voor stap, in je eigen klas hartcoherentie kunt trainen voor meer rust, focus en het vergroten van een sfeer voor ‘prettig leren’. Daarnaast kunnen kinderen kunnen aan de hand van biofeedbackapparatuur (optioneel) op de computer ademtechnieken oefenen die hun helpt hun hartritme positief te beïnvloeden waardoor ze helderder kunnen denken en niet in hun emotie, waar ze last van hebben, ‘blijven hangen’.

Kinderen (4-12 jaar) die met hartcoherentie in de klas aan de gang gaan worden ‘harten-helden’ genoemd. Zo kun je werken aan een ‘harten-helden klas’ en de leerkracht heeft de training zelf ook gedaan en is ook een ‘harten-held(in)’.
Jongeren (12-18) die met hartcoherentie in de klas of individueel aan de gang gaan worden bewust van het effect van stress op hun eigen lichaam en brein en dat ze zelf door hun hartritme te trainen beter om kunnen gaan met de uitdagingen en beter kunnen leren. Je leert hoe je lichaam je hierin kan ‘steunen’ (onder andere door inzicht in de wetenschappelijke achtergronden). De leerkracht krijgt tools aangereikt om hartcoherentie bij jongeren te trainen.

placeholder
logo Qwestor Educatief
placeholder

Meer informatie over deze interventie

Doelgebied Sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling (leerling)
Interventie Interventies gericht op het welbevinden (leerling)
Organisatie Qwestor educatief
Doelen/opbrengsten Met de hartcoherentietraining wordt er gewerkt aan de volgende doelen/ontwikkelpunten: • Hartademen om in een coherente toestand te komen (ontspannen alert kunnen zijn) • Bewustszijnsontwikkeling: inzicht in hoe je je gedrag kunt sturen • Grip leren hebben op je eigen emoties (van frustratie naar meer rust kunnen schakelen) • Bewuster je hulpbronnen inzetten Aan het eind van deze training is er antwoord op de volgende vragen: • Hoe kan ik kinderen/ jongeren bewust maken van hun eigen fysiologische reactie op spanning? • Hoe leer ik kinderen hartcoherent ademen? • Wat zijn de voordelen van het inzetten van hartcoherentie in de klas?
Activiteiten 2 bijeenkomsten op dinsdag 17 mei en dinsdag 24 mei 2022 van 15:00 tot 17:00 uur in de trainingsruimte van Qwestor Educatief in Middelburg
Programma op maat Ja
Betrokkenheid studenten Nee
Begeleiding studenten
Voor wie?
      Docenten
Onderwijs Primair onderwijs en voortgezet onderwijs
Nuray Stadt Begeleiding door

Het programma

2x 2 uur Duur
Het kan zowel in Middelburg als op eigen locatie Plaats
Na schooltijd Welk moment
18-11-2021 t/m 12-05-2022 Wanneer
      Walcheren
Regio
6-20 Aantal deelnemers
Qwestor educatief

Neem contact met ons op.

Contactpersoon Geralda Jansen
logo Qwestor Educatief